Een gouden zet: Stichting Clean Climber recyclet materialen uit de klimsport

Gerard van Laar raakte jaren geleden al in de ban van de klimsport. Maar, langzaam begon er iets te knagen en groeide het besef: de klimsport is niet duurzaam. "Elke stap heeft een negatief effect op de natuur", vertelt Van Laar. "We reizen naar een mooie klimbestemming, banjeren door de natuur, reizen weer terug en gooien onze versleten klimspullen weg." Dat moet anders, dacht hij.

Het begint als een klein projectje naast zijn werk. Van Laar organiseert evenementen in Bosnië en Duitsland om samen met andere klimmers afval op te ruimen. Hij krijgt veel positieve reacties en samen met 2 enthousiaste vrienden begint hij de stichting Clean Climber. Het doel: "De klimsport weer in balans brengen met de natuur", vertelt Van Laar.

Naast het opruimen van de natuur zien ze nog meer kansen: gebruikte klimschoenen inzamelen en recyclen. Daar zijn grote stappen te zetten. Elk jaar worden er zo’n 160.000 paar klimschoenen (80.000 kilogram) weggegooid, berekende Van Laar op de achterkant van een bierviltje.

Lees verder op rvo.nl.