Maak korte metten met zwerfafval en plastic soep en plandel mee

Plandelen is wandelend plastic en ander zwerfafval van de straat plukken. Ofwel niet alleen je eigen straatje, maar ook die van een ander schoonvegen. Met één uurtje plandelen heb je de wijk een stuk groener gemaakt en ben je ook aardig op weg naar die 10.000 stappen die je toch al wilde maken.

Een groepje mensen is aan het plandelen, ze wandelen terwijl ze plastic opruimen.
Beeld: ©Plandelen / Kim Balster
Anton 'De Plandelman' Damen ruimt tijdens een wandeling plastic op.

Een mission impossible? Welnee! Als een kwart van de bevolking elke dag drie stukjes zwerfafval op zou ruimen, is Nederland binnen één week schoon. Bijkomend voordeel: Plandelen (al wandelend) is gezellig én laagdrempelig. Van klein tot groot, van peuter tot pensionado: iedereen kan het. Of je in topconditie bent of wat minder mobiel.

Wat plandelen oplevert? Behalve een hoop troep die er in de zak belandt, ook stapels complimenten van voorbijgangers en buurtgenoten. En moeder Natuur is je ook eeuwig dankbaar. Dus... sla aan het plandelenl!

In de Utrechtse wijken Lunetten, Zuilen en de binnenstad van Utrecht wordt er op dit moment regelmatig in (klein) groepsverband geplandeld. Maar het is uiteraard de bedoeling dat iedereen het ook op eigen houtje en initiatief kan doen. Om de drempel te verlagen staat in de wijk Lunetten de eerste knijperhub van Nederland. Daar kun je gratis en zonder gedoe grijpstokken en opruimmateriaal lenen.

Ook tijdens de Nationale Klimaatweken is het de bedoeling om in Utrecht te plandelen in groepsverband. Omdat plandelen spontaan wordt georganiseerd (hangt enigszins van het weer af) is het raadzaam om regelmatig op de Plandelen website te kijken waar en wanneer er georganiseerd  wordt geplandeld.

Houd Nederland Schoon en plandel mee!