Mkb-bedrijven besparen energie met ondersteuning van Achterhoek Onderneemt Duurzaam

Achterhoek Onderneemt Duurzaam is een initiatief van de Samenwerkende Industrie Kringen Achterhoek (SIKA). Ondernemers nemen graag zelf het heft in handen, ook als het gaat om duurzaam, circulair ondernemen, energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Bedrijven die duurzaam, innovatief en circulair ondernemen hebben immers de toekomst.

Iemand gaat een document langs met z'n pen
©SIKA
Een ondernemer doorloopt de resultaten van de energiescan.

De Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) hebben samen met partners een programma ontwikkeld onder de noemer 'Achterhoek Onderneemt Duurzaam'. Dit programma helpt mkb-bedrijven bij het besparen van energie. Kleine en middelgrote ondernemers worden aan de hand genomen om energiebesparing op te nemen in hun investeringsplannen. Ze krijgen hulp bij het uitvoeren van maatregelen. Daardoor gebeurt waar ondernemers door de waan van de dag, gebrek aan tijd en kennis zelf vaak niet aan toekomen.

Gebruik maken van aanbod Achterhoek Onderneemt Duurzaam

Inmiddels hebben ruim 500 bedrijvenpark- en centrumondernemers gebruik gemaakt van het aanbod van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. In de investeringsplannen hebben ze maatregelen opgenomen om per jaar 1,4 mln m3 aardgas te besparen en 4,3 mln kWh elektra. Daarvan is al een derde gerealiseerd. Daarnaast liggen er investeringsplannen voor ruim 25 mln kWh duurzame opwekking met zonnepanelen, waarvan een deel is gerealiseerd. De overige realisatie hangt af van de SDE-subsidies en beschikbare netcapaciteit (=knelpunt).

Lees meer op Achterhoek Onderneemt Duurzaam of bekijk de video op YouTube