Bedrijvenpark De Wildeman inspireert ondernemers om te verduurzamen

Bedrijvenpark De Wildeman in Zaltbommel heeft een duidelijke toekomstvisie: ondernemers moeten elkaar inspireren om te verduurzamen. De bouw van het energieneutrale distributiecentrum van Hitachi bijvoorbeeld motiveert andere ondernemers om ook werk te maken van de energietransitie.

Luchtfoto van bedrijventerrein De Wildeman
©Bedrijventerrein De Wildeman
Op bedrijventerrein De Wildeman, inspireren ondernemers elkaar te verduurzamen

Frans van Rijn is CLO bij IT-bedrijf Hitachi. Dick Brandwijk is eigenaar van Brandwijk Kerstpakketten en Promo.nl. Beide zitten in het bestuur van de parkmanagementvereniging van De Wildeman. “Alle ondernemers op De Wildeman zijn verplicht lid van deze vereniging”, vertelt Van Rijn. “In 2013 hebben Dick en ik het bestuur voorgesteld om meer werk te gaan maken van verduurzaming. Het kostte niet veel moeite om de rest van het bestuur daarvoor te enthousiasmeren, want verduurzaming levert veel op. Voor de bedrijven, maar ook voor mensen en voor de omgeving.”

Duurzame producten en een energieneutraal pand

Zelf waren Van Rijn en Brandwijk al jarenlang bezig met duurzaam ondernemen. Brandwijk is gespecialiseerd in duurzame producten voor promo-acties en kerstpakketten. Hij licht toe: “Wij bieden geen wegwerpproducten aan, maar duurzaam geproduceerde spullen die mensen daadwerkelijk gaan gebruiken voor langere tijd. We merken dat steeds meer bedrijven die aanpak waarderen.” Bij Hitachi is het pand energieneutraal gebouwd in 2011. “We wekken onze eigen energie op en parkeren onze auto’s op het dak om meer ruimte over te laten voor groen”, vertelt Van Rijn. “Rondom het gebouw hebben we diervriendelijke omstandigheden gecreëerd, onder andere door bepaalde planten, nestkastjes en een bijenkorf te plaatsen.”

Lees meer op rvo.nl