Minister Wiebes brengt bezoek aan Limburgse industrie

Minister Wiebes bracht op 21 september 2020 een bezoek aan Chemelot. Chemelot is één van de grote industrieclusters van Nederland, gelegen in Limburg. Er zijn zo’n 150 bedrijven gevestigd in het gebied, er werken zo’n 8.000 mensen en er zijn ongeveer 1.000 studenten op de Chemelot Campus te vinden. Chemelot is dus heel belangrijk voor Limburg.

Chemelot wil zich ontwikkelen als eerste ‘European Circular Hub’, wat betekent dat zij de bedrijven op het terrein duurzaam en circulair willen maken. Dit geldt met name voor de grote chemische bedrijven en dit is een grote opgave. Minister Wiebes sprak o.a. over deze toekomstplannen en wat er allemaal nodig is deze ambities te behalen.

Verder werd er gesproken over innovatie en het cruciale belang van goede infrastructuur voor de industrie gevestigd in Chemelot. Het ministerie en Chemelot trekken samen op de belangrijke innovatie en infrastructuur mogelijk te maken.

Minister Wiebes bracht een bezoek aan het project van Fibrant om lachgas te reduceren. Deze lachgasreductie is een van de projecten om Urgendadoelen te halen (vermindering van 600kTon CO2 equivalenten). Daarnaast ging de minister in gesprek met SABIC over hun ambities op het gebied van onder andere chemische recycling en zo plastic weer als grondstof te gebruiken.