In 4 dagen 400 km fietsen langs de denkbeeldige watergrens van Nederland

Op 12 oktober stapt klimaatgezant Marcel Beukeboom in Bergen op Zoom op zijn fiets. Om na vier dagen via Breda, Kaatsheuvel, Zeist en met een bocht naar het noorden via Hilversum, richting Harderwijk, Leek en Zwolle om tenslotte in Groningen te eindigen. Een fietstocht van bijna 400 kilometer langs de denkbeeldige watergrens van Nederland als de zeespiegel blijft doorstijgen. De tocht laat zien wat er in Nederland allemaal al gebeurt aan concrete initiatieven die bijdragen aan dit doel: verduurzaming van Nederland. En wat er juist nog moet gebeuren. Onderweg spreekt Marcel Beukeboom met de vele bouwers van het Nederland dat we voor ons zien: schoon, gezond en veerkrachtig. Die bouwers vertellen hem het positieve verhaal van de hoop: het kàn, als we maar willen. En als we maar doen!

Wielrenners

Van mondiaal probleem naar lokale oplossing

Klimaatverandering is een lange termijncrisis. De link met menselijk gedrag is door wetenschappers onomstotelijk bewezen. Dit is zorgwekkend vanwege de snelheid waarmee de mensheid deze invloed aanwendt. Tegelijkertijd is het hoopvol: er kan dus ook iets aan worden gedaan. Dit heeft inmiddels geleid tot internationale afspraken zoals het klimaatakkoord van Parijs in 2015. En tot uitwerking in plannen als de Europese Green Deal en het Nederlandse klimaatakkoord. Allemaal geduldig papier. De echte verandering moet in de praktijk plaatsvinden.

Klimaatgezant Marcel Beukeboom, die zich normaalgesproken bezighoudt met het maken van internationale afspraken tegen klimaatverandering, gaat op zoek naar voorbeelden van lokale acties. Er gebeurt namelijk al heel veel in de praktijk. Daarnaast is er steeds meer ambitie en een groeiend bewustzijn zowel bij burgers als bij beleidsmakers  om iets te doen aan het klimaat. Verhalen die het verdienen om verteld te worden. Verhalen die illustreren dat we dit kunnen. Als we het zien, als we het willen, als we het doen. Samen.  

Van fiets naar film

Zowel de route langs al deze mooie plekken in Nederland, als ook de inspirerende gesprekken met deze optimistische aanpakkers, vormen de basis voor een serie filmpjes waarmee dit verhaal ook na deze vier dagen fietsen verteld kan blijven worden. Via sociale media, op de nationale televisie, op scholen en als onderdeel van internationale publieksdiplomatie.

De tocht is opgedeeld in vier etappes en kent als thema’s: 1. energie, 2. gebouwde omgeving, 3. mobiliteit en 4. landgebruik & voedsel.  

Volg deze fietstocht van vier dagen en de daaraan gekoppelde activiteiten de Activiteitenkalender

Kaart van Nederland met de +1 NAP Fietsroute
©Cycling4Climate
De +1 NAP Fietsroute die Marcel Beukeboom vanaf 12 oktober zal fietsen.